Jedną z najlepszych rzeczy w podróżach kamperem jest to, że masz prawdziwą kuchnię, w której możesz przygotowywać smaczne i obfite posiłki. Możliwość zatrzymania się, kiedy masz ochotę i zjedzenia, kiedy i gdzie chcesz to największa atrakcja. W kamperowym życiu chodzi przecież o wolność i niezależność.
Większość kamperów posiada dwupalnikową płytę gazową (niektóre mogą mieć elektryczną płytę indukcyjną ), która wystarcza do przygotowania pysznych i urozmaiconych posiłków. Możesz więc być pewny… nie jesteś ograniczony do makaronu lub kanapki i filiżanki herbaty!
Ponadto zawsze możesz zabrać ze sobą przenośny grill, jeśli chcesz gotować na zewnątrz. Dzięki wygodnemu i samoobsługowemu wyżywieniu nie musisz wydawać fortuny na jedzenie poza kamperem, co oznacza, że Twój wakacyjny budżet może znacznie się rozciągnąć, a Ty możesz jeść lepsze i zdrowsze jedzenie.
Gotowanie w kamperze rzadko przypomina ciężką pracę. Jeśli kupisz dobre składniki i po prostu je ugotujesz, w kamperze będą smakować jeszcze lepiej niż w domu. Być może to świeże powietrze, przygoda lub to, że jesteś zrelaksowany. A może wszystko na raz!
Zapewniając wyżywienie we własnym zakresie, możesz również w pełni korzystać z lokalnych sklepów ekologicznych, miejscowych ryneczków i przydrożnych straganów. Są to idealne miejsca, w których można zaopatrzyć się w świeże lokalne specjały, jajka z wolnego wybiegu, lokalne wędliny i sery oraz pieczywo rzemieślnicze, aby delektować się przepysznymi doznaniami kulinarnymi na świeżym powietrzu, w zgodzie z naturą. I chociaż może pojawić się chęć zafundowania sobie okazjonalnego wieczornego wyjścia, to po znalezieniu idyllicznego miejsca lub kempingu, nic nie smakuje lepiej niż domowe jedzenie z widokiem na zachód słońca.
Wieloletnie doświadczenie kamperowiczów pozwoliło stworzyć listę kuchennych niezbędników w podróży kamperem, której nie powinno zabraknąć w żadnej turystycznej kuchni:
• Herbata w torebkach, kawa rozpuszczalna i gorąca czekolada w proszku w hermetycznych pojemnikach
• świeżo mielona kawa
• Ciastka w hermetycznym pojemniku
• Pudełko nieotwartych płatków zbożowych - dzieci je uwielbiają
• Mleko UHT do nagłych wypadków
• Makaron i słoik sosu do makaronu
• Ryż i kuskus
• Nutella, Konfitura, Miód, Marmolada, Masło Orzechowe
• Olej do smażenia
• Przyprawy: sól, pieprz, ketchup, sos błyskawiczny w proszku, zioła i przyprawy
• Aluminiowy, lekki czajnik
• Dwa aluminiowe rondle z pokrywkami — mały i duży — oraz patelnia
• Deska do krojenia
• Ostry nóż
• Nożyczki
• Obieraczka do ziemniaków
• Otwieracz do konserw
• Płaska tarka do sera
• Drewniana łyżka do gotowania
• Drewniana szpatułka
• Duża miska do sałatek i makaronów
• Otwieracz do butelek i korkociąg
• Tacka
• Sztućce: nóż, widelec, łyżka i łyżeczka na każdą osobę
• Naczynia z melaminy — są lekkie, odporne na zarysowania i mniej łamliwe, ale nie wkładaj ich do kuchenki mikrofalowej, jeśli ją masz
• Ręcznik kuchenny
• Miarki i łyżki
Z doświadczenia wiemy, że możliwe jest gotowanie wielu różnych posiłków na dwóch palnikach, ale możesz wykorzystać więcej sprzętu, gdy jesteś podłączony do sieci elektrycznej na kempingu.
Niektóre samochody dostawcze mają wbudowaną kuchenkę mikrofalową, ale jeśli Twój kamper jej nie ma, możesz kupić małą kuchenkę mikrofalową, którą możesz zabrać ze sobą i podłączyć w razie potrzeby. Przydaje się ona, jeśli chcesz podgrzać szybki posiłek, ugotować ziemniaki w mundurkach lub zrobić gorącą czekoladę przed snem. Niektóre modele w camperów mają miejsce na zainstalowanie wbudowanej kuchenki mikrofalowej, jeśli klienci sobie tego życzą.
Z kolei grille sprawiają, że gotowanie na zewnątrz jest dziecinnie proste. Jeśli nie chcesz brudzić węglem drzewnym, rozważ kompaktowy, przenośny bezdymowy grill. Możesz przymocować go do butli gazowej (lub zewnętrznego punktu do grillowania) w kamperze i używać do przyrządzania wszystkiego na co masz ochotę - od smażonego śniadania po pieczonego kurczaka. Te posiłki są absolutnie pyszne na świeżym powietrzu!
Po radości z gotowania przychodzi cudowna robota zmywania. Większość ludzi ładuje wszystkie naczynia do składanej plastikowej skrzyni i korzysta ze specjalnych przestrzeni socjalnych na kempingu. Drugą opcją jest włączenie czajnika podczas jedzenia, abyśmy mogli później umyć rzeczy w zlewie w kamperze. Przed przystąpieniem do „pracy”:
• Dokładnie zastanów się, jakich naczyń, garnków i sztućców użyjesz, starając się uniknąć niepotrzebnego bałaganu. Tam, gdzie to możliwe, przygotuj dania jednogarnkowe lub dwugarnkowe, a patelnie używaj ponownie do więcej niż jednej potrawy. Jeśli sprzątanie po posiłku trwa dłużej niż przygotowanie, zastanów się dlaczego tak jest?
• Używaj patelni nieprzywierających, które łatwo się myje
• Przed zmywaniem wszystko wycieraj ręcznikiem kuchennym, aby zaoszczędzić gorącą wodę
• Najlepiej najpierw umyć najczystsze naczynia, a najbardziej tłuste zachować na koniec
• Pomóc może opłukanie wszystkiego z osobna stawiając z wodą miskę na stole
• Pozwól, aby naczynia wysychały na tacce przykrytej ręcznikiem. Zmniejsza to liczbę potrzebnych ściereczek kuchennych
• Odkładaj rzeczy tylko wtedy, gdy są suche, aby wilgoć nie dostała się do wnętrza szafek
• Mądre usuwanie „szarej wody” ze zmywania jest łatwe na kempingu, ponieważ są tam wyznaczone miejsca. Ale jeśli jesteś na dzikim kempingu, bądź wrażliwy i weź pod uwagę środowisko.
Jeśli wcześniej mieliście obawy przed gotowaniem w kamperze, to teraz jesteście już gotowi! Bez względu na wielkość kampera, jego przestrzeń kuchenna zawsze będzie ograniczona, ale to nie oznacza, że caravaningowe kucharzenie jest niemożliwe! Wręcz przeciwnie! Daje bardzo wiele możliwości, smaków i przede wszystkim satysfakcji. Smacznego!